Napels

Napels

 

In het zuiden van Italië ligt het duistere Napels. Er zijn veel vooroordelen zoals dat het er vies is en rauw. Maar echter heb je er weinig last van als toerist. Ook al heeft Napels misschien niet dezelfde soort charmante monumenten zoals Rome, het is de moeite waard voor een stedentrip. Er valt veel te ontdekken, maar daar moet je goed voor zoeken en research doen. Kijk vooral goed om je heen, want de architectuur in Napels is prachtig. Natuurlijk heb je het indrukwekkende Pompeii en Castel Dell’Ovo, maar het oog wil ook meer zien. Wij helpen je alvast op weg met allerlei informatie over Napels!

Interhome Italië

BEZIENSWAARDIGHEDEN NAPELS

Castel Nuovo

Castel Nuovo

In 1279 werd het belangrijke kasteel Nuovo gebouwd in opdracht van koning Karel I. In het kasteel hebben diverse koninklijke families gewoond en zelfs twee pausen die Napels regeerde. Je kan hem haast niet missen, want als je met de boot aankomt, stap je naast kasteel uit. Hij is enorm groot en een ware blikvanger in Napels. Castel Nuovo is zelfs zo groot dat de kerk Santa Barbara op de binnenplaats staat. De grote toegangspoort van wit marmer werd speciaal voor de intocht van Alfonso I gebouwd. Hij steekt erg af van de rest van het gebouw. Het is zeker de moeite waard om ook eens een kijkje te nemen in het kasteel.

Galleria Umberto I

Galleria Umberto I

Een echte eye catcher in Napels is de Galleria Umberto I. Het is nog indrukwekkender dan de Gallera Vittorio Emanule in Milaan. Echter kan je wel zien dat het design voor Napels hierop is gebaseerd. Deze Gallerij is tussen 1887 en 1891 gebouwd tijdens de renovatie van de stad. Hij heeft prachtige details en vooral als je naar boven kijkt valt het grote glazen dak op. In elk hoekje zie je weer iets nieuws en dat maakt het een erg interessant gebouw. Inmiddels staat de Galleria Umberto I op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Loop er zeker even doorheen en drink ergens een drankje zodat je deze plek goed kan bekijken.

Duomo Napels

Duomo Napels

De belangrijkste kathedraal van Napels is de Duomo, dit omdat het de zetel van de Aartsbisschop is. De Duomo is in de dertiende eeuw gebouwd in opdracht van Karel I. Officieel heet de kerk Cattedrale di San Gennaro, vernoemd naar Sint Januaris. Zijn schedel is te zien op het hoofdaltaar met een zilveren borstbeeld. Hij werd in het jaar 305 onthoofd en daarna is zijn bloed in twee urnen bewaard gebleven. Het is een traditie om twee keer per jaar de urnen bij zijn schedel te zetten. Op een wonderbaarlijke manier wordt het bloed dan weer vloeibaar. De mozaïeken in de doopkapel stammen uit de vijfde eeuw en zien er nog schitterend uit. Ook zijn er bij opgravingen objecten gevonden uit de Griekse en Romeinse tijd. 

operatheater San Carlo

Teatro Di San Carlo

Het operatheater San Carlo is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Napels. Hij is overigens ook één van de belangrijkste operatheaters van de hele wereld. San Carlo is in 1737 geopend en door de Spaanse Koning Karel II gebouwd. Echter brandde het gebouw in 1816 af waarna hij weer opnieuw is opgebouwd. Nu der tijd is het één van de oudste actieve opera’s ter wereld. Het is een prachtig gebouw die je kan bezoeken met een rondleiding, online kan je hier tickets voor bestellen. Een voorstelling meemaken is uiteraard een mooie belevenis, maar daar betaal je dan ook wel een hoge prijs voor.

Museo Archeologico Nazionale

Museo Archeologico Nazionale

In het Museo Archeologico Nazionale bevinden zich prachtige collecties van kunst, sculpturen, mozaïeken en fresco’s uit Pompeï. Dit archeologisch museum is wereldwijd beroemd, de Farnese-stier, beeldengroep uit Romeinse tijd is het best bewaard en bekend in dit museum. Naast mozaïek uit het huis van Alexander de Grote en portretten zijn er ook meubels uit een tempel te zien. Verder is er een tentoonstelling over de verwoesting van Pompeï door middel van animaties en foto’s. De afgietsels van mensen die probeerde te vluchten zijn ook zeer indrukwekkend om te zien. In andere zalen worden munten, glaswerk en keramiek getoond en bronzen helmen van de gladiatoren. 

Napoli Sotteranea

Napoli Sotterranea                                    

Voor iedereen die wel van een uitdaging houdt is Napoli Sotteranea een leuke plek om te bezoeken. Je gaat hier maar liefst 40 meter de grond in waar je alles over Napels ontdekt. Je komt uit in een 2400 jaar oude aquaduct die al het water voor de stad verzorgde. Het is een zeer bijzondere ervaring en je komt gewoon uit in een hele andere Napels. Er zijn kleine gangetjes waar je doorheen moet, maar uiteindelijk kom je in grote ruimtes terecht. Zo is er een waterreservoir en een klein Napolitaans huisje met een kelder. Het oude Romeinse amfitheater is het hoogtepunt, hier heeft keizer Nero zelfs opgetreden. 

Castel Dell’Ovo

Castel Dell’Ovo

Napels heeft een aantal kastelen waarvan Castel Dell’Ovo de bekendste is. Hij is zeer beroemd en heeft een interessante locatie. Hij staat op een eilandje in de Baai met als achtergrond de vulkaan Vesuvius. De naam Castel Dell’Ovo staat voor ‘Kasteel van het ei’. Dit verwijst naar een mythe waarbij een magisch ei in het fundament van het kasteel is verstopt. Dit zou het gebouw moeten verstevigen, echter als het ei zou breken zorgde dat voor slecht nieuws voor Napels en het kasteel. Castel Dell’Ovo is gebouwd in de 12de eeuw en is de oudste fort van Napels. Vanaf het dak heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en de Vesuvius.

Pompeï

Pompeï

Het wereldwijde beroemde stadje Pompeï is in het jaar 79 bedolven onder de vulkanische as. Het is een bekend drama uit de geschiedenisboeken, waar op de dag van vandaag nog steeds onderzoeken worden gedaan. Het is een groot openluchtmuseum met archeologische opgravingen van Pompeï. Je loopt letterlijk door deze stad en ziet hoe alles nog best goed bewaard is gebleven. Je ziet zelfs mensen liggen die onder het as liggen bedolven. Ook zal je oude winkels en amfitheaters tegenkomen en kan je een kijkje nemen in diverse huizen. Zo krijg je een goede indruk van hoe de mensen hebben geleefd. Het is hier zeer indrukwekkend en je kan heel goed zien dat het voor de bewoners een echte verrassing was. Want veel mensen lagen zelfs nog op bed of zijn in een schuilende positie terug gevonden. 

MUSEA IN NAPELS

VLIEGTICKETS NAAR NAPELS

HOTELS IN NAPELS

STEDENTRIP NAAR NAPELS

VERVOER IN NAPELS

BLOGS OVER NAPELS

OPENBAAR VERVOER IN NAPELS

Openbaar vervoer in Napels

De stad Napels is een geliefde vakantiebestemming onder Nederlanders. De meeste reizigers kiezen voor een stedentrip in het prachtige Zuid-Italië ...
Verder Lezen