Turijn

Turijn

 

De elegante hoofdstad van de regio Piemonte is Turijn. Het is de stad van automerk Fiat en voetbalclub Juventus. Onder veel toeristen is Turijn niet heel erg bekend, maar het heeft net als Rome een mooie barokke architectuur. Chocolade liefhebbers kunnen hier de oorsprong opzoeken van de gianduja chocolade. Met zijn 900.000 inwoners. interessante musea en mooie Alpentoppen als achtergrond is het een prachtige stad om te ontdekken. Turijn is een goede bestemming voor een stedentrip, maar ook als tussenstop tijdens je roadtrip door Italië.

logo d-reizen 300x250
Interhome Italië

BEZIENSWAARDIGHEDEN TURIJN

Palazzo Reale

Palazzo Reale

Aan het Piazzetta Reale ligt het koninklijk paleis Palazzo Reale. Hij is in de 17de eeuw gebouwd en was eeuwenlang het huis van de adellijke familie. Palazzo Reale ziet er van buiten strak uit maar van binnen is dat zeker het tegenovergestelde. De familie heeft duidelijk laten zien dat ze erg rijk waren. De kamers zijn rijk gedecoreerd, ze hebben een grote persoonlijke kunstcollectie en een collectie van historische wapens. Daarnaast zijn de tuinen ontworpen door André Le Nôtre ook zeker de moeite waard om te bekijken. Deze ontwerper heeft ook de tuinen van Versailles ontworpen.

lijkwade van Turijn

De lijkwade van Turijn

Het is al jaren een grote discussie, de lijkwade van Jezus in de Duomo van Turijn. Men zegt dat het beeld van de man op het linnen kleed van Jezus is. Echter is er na jaren wetenschappelijk onderzoek nog niks bewezen of het daadwerkelijk zo is. Er worden nog steeds vele studies hieraan gewijd om erachter te komen wat het is. De echte lijkwade van Turijn is zelden te zien, maar een kopie hangt altijd links van het altaar. Als je toch de echte wilt zien, heb je eens in de 5 jaar de kans om hem te zien in een periode van 2 tot 3 maanden. Hij is maar liefst 14 meter lang en 4 meter breed. 

Mole Antonelliana

Mole Antonelliana

De iconische toren van de Mole Antonelliana steekt overal bovenuit. Het is het bekendste gebouw van Turijn en de bouw is in 1863 gestart. Het heeft echter lang geduurd en veel vertraging opgelopen door meerdere ontwerpwijzigingen.De Mole Antonelliana is een waar symbool voor de stad en was bedoeld als synagoge. Nu is hij uiteindelijk 167 meter hoog geworden en zit het Museo del Cinema erin. In dit museum vindt je diverse filmposters, filmapparatuur, kostuums en decors. Ook kan je met een panoramische lift naar het uitzichtplatform die bovenin de toren zit. Je hebt een prachtig uitzicht over Turijn en omgeving.

Palazzo Madama

Palazzo Madama

Het Palazzo Madama stamt uit de 14de eeuw en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hij werd vanaf de 17de eeuw bewoond door Christina uit Frankrijk en Marie Jeanne van Savonje. Ze lieten duidelijk benadrukken hoe invloedrijk ze waren. Het Palezzo Madama  kreeg duidelijk barokke invloeden en daarna kreeg het pas de naam Madama. Nu is het Museo Civico d’Arte Antica gevestigd in het mooie Palazzo Madama. Hier vindt je een grote collectie aan middeleeuwse schilderijen en sculpturen die uit diverse tijdperken komen. Ook zijn er meubels en porselein uit de 18de eeuw opgesteld.

Duomo Turijn

De Duomo di Torino

In de 15de eeuw werd de Duomo di Torino gebouwd, precies op de plek waar eerder drie andere kerken stonden. Hij is gewijd aan Sint Johannes de Doper en is een mooi voorbeeld van de Renaissance architectuur. Hij had een belangrijke functie als rooms-katholieke kerk, waaronder als bedevaartsoord. Ook wordt hier de lijkwade van Turijn bewaard waar diverse theorieën over zijn. De gevel is prachtig bekleed met wit marmer en binnenin bevinden zich fresco’s en marmeren beelden van religieuze figuren. Naast de kathedraal bevindt zich de klokkentoren die je kan beklimmen, daarna heb je een prachtig uitzicht over de stad.

San Lorenzo kerk

San Lorenzo kerk

De San Lorenzo kerk is in de 16de eeuw gebouwd in opdracht van Emanuele Filiberto. Het was de kerk van het koninklijk huis die aan het Piazzo Castello gelegen lag.  Het is een meesterwerk geworden met verborgen koepels om het hoofdaltaar uit te lichten. De koepel van San Lorenzo is de echte eye catcher. Hij is zeer indrukwekkend om te zien, zowel van binnen als buitenaf. De kerk is gewijd aan St. Lawrence en wordt gezien als een herinnering aan de overwinning in de strijd tegen de Fransen. Toen der tijd werd eerst de kapel gebouwd en later pas de rest vanwege geldgebrek.

Porta Palatina

Porta Palatina

In de Romeinse tijd was de Porta Palatina één van de vier poorten in de stadsmuur van Turijn. Het is de bekendste Romeinse overblijfsel in combinatie met het Romeinse theater in Turijn. De bouw van de Porta Palatina stamt uit de eerste eeuw na christus, de tijd van Keizer Augustus. Hij wordt als best bewaarde Romeinse poort uit die tijd van de wereld aanschouwt samen met de twee torens Porta Decumana. De poort vormde een begin van de doorgangsroute naar de Via San Tommaso. Je waant je weer helemaal in de Romeinse tijd als je hier staat en naar de indrukwekkende poort kijkt. 

Piazza Castello Turijn

Piazza Castello

Dit plein is het belangrijkste plein van heel Turijn. Aan Piazza Castello staan namelijk alle belangrijke iconische gebouwen. Waaronder Palazzo Reale, het koninklijke theater en Palazzo Madama. Het plein ligt centraal gelegen en is een ideale plek om alles te aanschouwen. Er staan hier diverse fonteinen die werkelijk prachtig zijn, hetzelfde geld voor de beeldhouwwerken. Tijdens je bezoek aan Turijn kan je dus het beste hier beginnen, dan weet je zeker dat je niks mist. Verder is Piazza Castello prachtig ingericht en erg fotogeniek. 

Egyptisch Museum

Egyptisch museum (Museo Egizio)

Buiten Cairo om heeft het Egyptisch Museum in Turijn de grootste collectie van Egyptische schatten. Deze collectie bevat onder andere een beeld van Ramses II en de grootste papyrus collectie van de wereld. Ook kan je het altaar van Isis en een beeld van de godin Sekhmet aanschouwen. Je komt hier alles te weten over de Egyptische archeologie en antropologie. Met een audio-guide kan je het hele museum volgen in diverse talen. Het is modern en overzichtelijk ingericht en je kan alle objecten goed bekijken.

MUSEA IN TURIJN

VLIEGTICKETS NAAR TURIJN

HOTELS IN TURIJN

STEDENTRIP NAAR TURIJN

VERVOER IN TURIJN

BLOGS OVER TURIJN

kiev

De beste plaatsen om te bezoeken in Kiev voor een leuk nachtleven

Nou, als je een dikke portemonnee hebt en je echt niet weet wat je met je geld moet doen, dan ...
Verder Lezen
ROADTRIP COSTA BRAVA: ERVARING + TIP

Roadtrip Costa Brava: ervaring + tips

Wie aan de Costa Brava denkt, denkt waarschijnlijk niet meteen aan een toffe roadtrip. Dit komt waarschijnlijk, omdat de Costa ...
Verder Lezen
Tram in Brussel

Openbaar vervoer in Brussel

Brussel is de hoofdstad van België en telt rond de 180.000 inwoners. Wij kennen Brussel vooral als de stad van ...
Verder Lezen
openbaar vervoer in Florence

Openbaar vervoer in Florence

Het openbaar vervoer in het buitenland is altijd een tikkeltje spannend om te gebruiken. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat alles net ...
Verder Lezen